Accessibility Tools

Budući da se razvitak pomorstva ne može predstaviti bez različitih tipova brodova koji su obilježili određeno razdoblje, a razumljivo je kako se tolika brojka „pravih“ brodova u njemu ne mogu nalaziti, Muzej je stoga razvio posebnu Zbirku maketa brodova.  Makete su izvorni muzejski predmet jer su i sakupljene zato što su izrađene kao vjerne kopije nekadašnjih postojećih brodova i premda služe kao zamjena originalnog predmeta imaju muzeološku vrijednost originala. Međutim, premda čine većinu (125 predmeta), makete brodova nisu jedini artefakti u Zbirci. Osim brodova, u njoj su maketa Tvrđave Gripe izrađena prema stanju iz sredine 19. stoljeća, zatim makete pet hidrozrakoplova, jednog borbenog zrakoplova i helikoptera te regatne jedrilice i dizalice.


Najstarije makete u fundusu Muzeja su one koje su prvi put  predstavljene na Jadranskoj izložbi 1925. godine. Posebno mjesto među njima zauzima maketa dvojarbolnog jedrenjaka, rad nepoznatog autora za  koju međutim više izvora navodi kako je izrađena u 19. stoljeću. Slijede makete više jedrenjaka koje su različiti, danas nepoznati, autori izradili za Pomorski muzej Jadranske straže. Neke od njih, poput leuta i gajete, još uvijek se nalaze u originalnim staklenim vitrinama s okvirima izrađenim od hrastova drva, te imaju drvene pločice s ondašnjim natpisom: „Leut tip dalmatinske obalne lađe“ odnosno „Gajeta tip dalmatinske obalne lađe“. Iz tog razdoblja potječu i dvije makete dubrovačkih jedrenjaka koje zbog precizne izrade i brojnih detalja izazivaju posebnu pažnju posjetitelja iako ne predstavljaju točnu rekonstrukciju stvarnoga broda već je riječ o osobnom viđenju izrađivača. Izložene su i četiri makete jedrenjaka, radovi  Miroslava Štumbergera.
Najveći broj maketa iz Zbirke, koji se odnosi na različite ratne brodove iz razdoblja Austro-Ugarske Monarhije, Kraljevine SHS/Jugoslavije, Mornarice NOVJ i JRM, izrađen je u Tivtu u Boki kotorskoj. Naime, JRM je u sklopu Mornaričko-tehničkog remontnog zavoda Tivat osnovala posebnu radionicu, koju je vodio Mirko Radović, a u kojoj su nastale brojne  makete. Kako one nekadašnjih ratnih brodova tako i novih koji su, u to vrijeme, bili u sastavu JRM. Manji broj maketa ratnih brodova iz Zbirke izrađen je u specijaliziranoj radionici nekadašnjeg Vojnopomorskog muzeja koju je vodio Leo Verle.

Voditelj zbirke: Ljubomir Radić, viši kustos

2.png1.png0.png7.png3.png1.png
Today49
Yesterday209
This week673
This month5346
Total210731

Who Is Online

1
Online

25-07-2024

Search

KOLAČIĆI (COOKIES) Pravila o kolačićima