Hrvatski pomorski muzej Split u svojem fundusu posjeduje Zbirku pisane dokumentarne građe koja je veoma raznolika, a sadrži brodske knjige, dnevnike, pomorske isprave, kao što su naukovne i svjedodžbe sposobnosti, zatim razne rukopise i tiskane isprave, pomorske knjižice – matrikule, te diplome i osobne dokumente pomoraca.
Zbirka pisane dokumentarne građe obuhvaća vremensko razdoblje od 18. do 20. stoljeća. Ne umanjujući vrijednost i značaj svakog pojedinog njenog dijela, ističu se brodski dnevnici, temeljne knjige svakog broda i najstariji rukopisi te vrste uopće. Hrvatski pomorski muzej Split posjeduje, među ostalima, četiri brodska dnevnika koja je vodio zapovjednik ekspedicije „Novara“, kapetan fregate Bernhard von Wüllerstorf-Urbair za vrijeme putovanja oko svijeta od 15. travnja 1857. do 30. kolovoza 1859. godine.
Od ostalih dokumenata, teretnica, plovidbenih dozvola, pomorskih knjižica, zdravstvenih listova, putnih isprava, popisa posade, valja skrenuti pozornost na ispravu pisanu na hrvatskom jeziku pod nazivom „Svjedodžba sposobnosti“ koja je izdana Petru Šakiću iz Splita, za pomorskog strojara III. klase u Trstu, 20. studenog 1908. godine. Naime, s kraja 19. i početka 20. stoljeća pomorske isprave izdavala je Pomorska vlada u Trstu i Pomorska vlada u Rijeci uglavnom na talijanskom jeziku. Budući da nisu postojali obrasci za svjedodžbe na hrvatskom, već na talijanskom jeziku, na zahtjev Petra Šakića, izmijenila se ovakva praksa izdavanja svjedodžbi na stranom jeziku.

Voditeljica zbirke: Branka Teklić, kustosica

1.png6.png8.png9.png0.png8.png
Today72
Yesterday172
This week561
This month3638
Total168908

Who Is Online

1
Online

28-09-2023

Search

KOLAČIĆI (COOKIES) Pravila o kolačićima