Hrvatski pomorski muzej Split u Noći muzeja 2020. godine pridružiti će se obilježavanju 200 godina djelovanja Arheološkog muzeja u Splitu.  Posjetitelji će imati prigodu vidjeti nedavno otvorenu izložbu prikaza Splitske luke na povijesnim vedutama iz fundusa Hrvatskog pomorskog muzeja i Arheološkog muzeja, a kojom se ujedno obilježava i 40 godina od upisa povijesne jezgre Splita na Listu svjetske baštine.

Pored spomenute izložbe moći će se razgledati makete Željka Skomeršića i diorame Nenada Bojmića  predstavljene na izložbi Otok, porat, brod. Ujedno Muzej će u Noći muzeja gostovati u područnoj zbirci Arheološkog muzeja na Visu izložbom Francuska i njeni mediteranski tragovi u HPMS-u. Muzejske publikacije će se moći kupiti uz popust od 50%.   
   
Otok, porat, brod    
   

U Hrvatskom pomorskom muzeju Split, otvorena je izložba „Otok, porat, brod“, autora ravnatelja Ljubomira Radića, na kojoj su predstavljene javnosti makete brodova i diorame dvaju vrhunskih maketara, Željka Skomeršića i Nenada Bojmića. Izložba je upotpunjena koloriranim nacrtima brodova.

Željko Skomeršić iz Krka je za svoje makete dobio brojna hrvatska i svjetska priznanja, stoga možemo ukazati kako je s vremenom postao jedan od najistaknutijih hrvatskih graditelja maketa brodova. Usporedo s izradom maketa Željko je razvijao i sakupljačku strast prema predmetima pomorske baštine, te je prikupio iznimno vrijednu zbirku, koja je uz makete danas dio Interpretacijskog centra pomorske baštine otoka Krka. Željko Skomeršić svakoj maketi pristupa studiozno uz prethodno iscrpno istraživanje povijesnih izvora kako bi pripremio dokumentaciju koja neće dopustiti pogrešnu izvedbu makete. U tom kontekstu možemo ga okarakterizirati i kao povjesničara, a u prilog ovoj tvrdnji ide i njegova učestala pomoć prilikom realizacije mnogih izložbi pomorske tematike diljem Jadrana. Štoviše njegove makete su našle mjesto i u fundusima hrvatskih muzeja.

Nenad Bojmić je brodomaketar iz Zagreba s četrdesetgodišnjim iskustvom u izradi maketa. Prisutan je na gotovo svim državnim natjecanjima kao i na nizu svjetskih i europskih prvenstava gdje je osvojio više odličja. Izložbe njegovih radova do sada su održane u Etnografskom muzeju u Zagrebu, Domu za kulturu u Tkonu i Muzeju betinske drvene brodogradnje u Betini.

Autor je projekta Otok, koji kroz izradu diorama opisuje životne situacije i običaje otočana s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Za potrebe Projekta radi na rekonstrukcijama i izradi nacrta pojedinih tipova brodova tradicijske brodogradnje. Tako je i nastao niz crteža pod naslovom Stogodišnjaci iz našega mula koji su dio ove izložbe. Crteži brodova sadrže informacije i točne podatke potrebne za izradu maketa. Posebnost u njegovu radu, ali i razlika u odnosu na ostale brodomaketare, je njegova sklonost ka minijaturi, i u tome što svoje makete upotpunjuje figurama ljudi rađenih rezbarenjem iz drveta masline u mjerilu 1:100. Izložba je otvorena do 5. veljače 2020. godine.

1.png7.png7.png1.png3.png2.png
Today27
Yesterday128
This week849
This month290
Total177132

Who Is Online

3
Online

03-12-2023

Search

KOLAČIĆI (COOKIES) Pravila o kolačićima